De AEX-index in Amsterdam noteerde maandagmiddag weer dieprode cijfers. Op de Duitse beurs kreeg Volkswagen weer flinke klappen.
De AEX-index op Beursplein 5 koerste kort na de openingsbel op Wall Street 1,8 procent lager op 415,04 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 613,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,2 procent.
Wall Street: Dow lager, Apple zakt
De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsweek maandag lager aangevangen na overwegend verliesbeurten in de voorgaande vier handelsdagen. Beleggers maken zich nog altijd zorgen over de staat van de wereldeconomie. Net als in Europa staat op Wall Street de grondstoffensector onder druk.
De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,7 procent lager op 16.197 punten. De S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1916 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 4649 punten.
Het aandeel Apple verloor in de eerste handelsminuten 0,8 procent. Het techbedrijf maakte bekend in drie dagen tijd een recordaantal van ruim 13 miljoen exemplaren van de nieuwste iPhones verkocht te hebben. Aluminiumproducent Alcoa, dat bekendmaakte zich op te splitsen in twee bedrijven, won 3,4 procent.
Volkswagen verliest 8 procent
Volkswagen zakte op de Duitse beurs ruim 7,9 procent. Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen en de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn. De Duitse transportautoriteit KBA heeft Volkswagen tot en met 7 oktober gegeven om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren.
Shell stopt op Alaska
Shell (-2,5 procent) stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska, zo maakte het Nederlands-Britse olie- en gasconcern maandag bekend.
Aanleiding voor het besluit is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. In de betreffende bron is wel olie aangetroffen, maar veel minder dan verwacht. Dat maakt het voor nu en de nabije toekomst niet rendabel om door te gaan, aldus Shell.
Het bedrijf wees daarbij ook op de hoge kosten van olieboringen in Alaska, een lastig toegankelijk gebied met zware weersomstandigheden. Die uitgaven zijn bij het huidige prijsniveau op de wereldoliemarkt niet terug te verdienen. Daarnaast speelt de strenge en onvoorspelbare regelgeving rond de oliewinning in het gebied een rol.
SBM uitblinker
Op het Damrak was SBM Offshore een uitblinker, nadat het bedrijf had laten weten weer mee te mogen dingen naar orders van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie steeg 14,1 procent. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.
Galapagos (min 9,6 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie had laten weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.
Staalmalaise
In Londen bereikte de koers van grondstofbedrijf Glencore (min 24,7 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Ook de andere mijnbouwers als Anglo American (min 7,7 procent) en BHP Billiton (min 5,3 procent) stonden onder druk. In Amsterdam verloor staalproducent ArcelorMittal 6,8 procent.
SABMiller won 2,5 procent. 's Werelds grootste bierbrouwer AB InBev (plus 0,1 procent) brengt mogelijk maandag zijn overnamebod uit op het moederbedrijf van Grolsch. Vodafone verloor 3,6 procent. De Britse telecomreus is niet langer in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke uitwisseling van bedrijfsactiviteiten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl